Open Monumentendag 2023 in de Oude Dorpskern

Gepubliceerd op maandag 4 september 2023

In de Oude Dorpskern van Barendrecht zijn zaterdag 9 september drie monumenten open in het kader van de jaarlijkse Open Monumentendag.

Watertoren

De Watertoren uit 1912 is deze dag tussen 13 en 17 uur gratis te beklimmen. De openstelling wordt verzorgd door de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Vanaf de bovenste verdieping hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de regio.

De watertoren is in verband met veiligheidsregels slechts voor een beperkt aantal mensen toegankelijk. Meer informatie bij de entree van de toren. Na het beklimmen is een vrije gift welkom.
Er is dit jaar een brochure gemaakt met informatie over de Watertoren. Deze is verkrijgbaar bij de ingang van de toren.

D’Ouwe school

In D’Ouwe School heeft de Historische Vereniging Barendrecht een tentoonstelling ingericht. Deze toont antieke gereedschappen, voorwerpen en informatie over het historische Barendrechts boerenlandleven.
Op de archeologiezolder is een vitrinekast gevuld met 'opgedoken' bodemvondsten van Marnix de Beer. Van een compleet kinderschoentje uit de 19e eeuw tot aan een recent lokaal gevonden stukje middeleeuws steengoed. De vondsten laten een mooi beeld zien van voorwerpen uit het dagelijks leven vanaf de late middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling is open van 10 tot 17 uur.

Dorpskerk

De Dorpskerk is het oudste gebouw van Barendrecht.  De kerk werd ingewijd op 2 mei 1512.  
Van 10 tot 17 uur zijn er mensen aanwezig om bezoekers meer te vertellen over de Dorpskerk. In kleine groepen kan de kerktoren beklommen worden om het 17e-eeuwse torenuurwerk te bekijken. Wie liever beneden blijft kan de film 'Alles heeft zijn tijd' over het functioneren van het uurwerk bekijken.

Deze dag wordt ook de Snuffelmarktfair gehouden. De opbrengst daarvan is bestemd voor de vernieuwing van het hek van de kerk.

Watertoren