Wie zijn wij

Gepubliceerd op zaterdag 23 februari 2019

Doelstelling

De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht is een organisatie die zich inspant om de ruimtelijke en functionele kwaliteit van dit gebied te beschermen en verder te ontwikkelen. Dit doet zij door effectieve samenwerkingsverbanden aan te gaan met organisaties die in dit gebied actief zijn, met ondernemers, bewoners en bezoekers. Daarnaast wordt intensief contact onderhouden met de gemeente.

Het behoud, de benutting en de beleving van ons kostbaar erfgoed is uitgangspunt bij het beleid van de vereniging.

Meer hierover leest u in ons beleidsplan.

Gebied

Het gebied van de oude dorpskern beperkt zich niet tot het centrale deel rond de kerk en het Doormanplein. De vereniging spant zich in voor het hele gebied dat wordt begrensd door het kruispunt aan de oostelijke kant, de Hoefslag/rijwielpad aan de westelijke kant, de Piet Heinstraat aan de noordzijde en de Singel aan de zuidzijde.

Werkgebied vereniging
Beschermd Dorpsgezicht

ANBI

De vereniging heeft de ANBI-status. Omdat we ook een culturele status hebben zijn voor een
particulier de bijdragen 125% fiscaal aftrekbaar.

Jaarlijks legt het bestuur van de vereniging aan de Algemene Ledenvergadering verantwoording af over het gevoerde beleid, de financiën en de activiteiten die hebben plaatsgevonden.

Bestuur

De bestuursleden en adviseurs van de vereniging zijn: Peter Jongenotter, Willem de Graaf, Celeste Andeweg, Arjan Morêe, Piet Barendregt, Dik Buitenhuis (adviseur), Arco van der Lee (adviseur), René de Roon (adviseur) en Erwin Lems (adviseur).

Het bestuur van de vereniging werkt onbezoldigd.

Ons RSIN-nummer is 8048.16.578.

Wij stellen ons graag aan u voor.

Peter Jongenotter - voorzitter

Het pleintje tussen de Dorpskerk en het gebouw van de Historische Vereniging. Dat is voor Peter Jongenotter het favoriete plekje van de Oude Dorpskern. “Hier komt zoveel historie samen: een kerk van 500 jaar, een watertoren van 100 jaar, De Ontmoeting van nog geen 20 jaar”, vertelt hij. “En er komt ook heel veel functionaliteit samen. Ga er maar eens heen op zaterdagochtend bijvoorbeeld.”

Peter Jongenotter (1956) is oud-ondernemer en is betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties in Barendrecht en omstreken. Hij woont aan de Meidoorn en is sinds 2012 voorzitter van de vereniging.

Willem de Graaf - penningmeester

In de Oude Dorpskern is het Doormanplein is de favoriete plek van Willem de Graaf. "Met de daaraan gelegen panden en de Dorpskerk. En de oude winkel van bakkerij Pot. Schitterend pand is dat. Als ze ooit de bakkerij verhuizen zou het mooi zijn als deze in de oude staat hersteld zou worden. Wie weet, in de toekomst ...".

Willem de Graaf (1956) is sinds november 2017 penningmeester van de vereniging. Hij werkt als docent op een school in Rotterdam-Zuid.

Celeste Andeweg - secretaris

De hoek van het Doormanplein en de Dorpsstraat is voor Celeste Andeweg de favoriete plek in de Oude Dorpskern. Het is dan ook vlak voor haar winkel.

“Ik vind dat dit een mooi plekje is vanwege het overzicht dat je hebt. Aan de ene kant dat je bijna heel de Dorpsstraat kan doorkijken tot aan de Bethelkerk. En aan de andere kant heb je ook mooi zicht op de twee kopstukken van de Oude Dorpskern, namelijk de Dorpskerk en de Watertoren.

Celeste Andeweg is sinds november 2016 secretaris van de vereniging. De juriste heeft haar eigen koffie- en theewinkel.

Piet Barendregt - bestuurslid

Piet Barendregt (1958), is dorpskernbewoner vanaf zijn eerste levensuur.

"Geboren op de boerderij Dorpzicht, in mijn jonge jaren nog zonder de Paddewei, maar wel met de ijsbaan ter plaatse van de Schaatsbaan, en de weilanden achter de boerderij.

Na mijn middelbare beroepsopleiding techniek ben ik samen met mijn vader het landbouwbedrijf gaan runnen, wat ik later heb overgenomen. Nu nog een van de laatste agrariërs in Barendrecht.

Sinds 2005 werk ik samen met mijn vrouw Els aan en in de Boerderijwinkel Dorpzicht.

Graag zet ik mij in voor de belangen van de onmisbare dorpskern van Barendrecht."

Arco van der Lee - communicatie

“Een favoriete plek in de Dorpskern? Ik heb eigenlijk vooral een favoriet geluid. Dat is het geblaat van de schapen die rond de boerderij van mevrouw Dam lopen. Bij mij in de straat kan je de dieren goed horen”, vertelt Arco van der Lee. “De schapen, de kippen en de haan herinneren eraan dat de Oude Dorpskern dankzij twee boerderijen nog steeds ook een agrarische functie heeft. En dat is tegenwoordig best bijzonder.”

Arco van der Lee (1963) is journalist en woont aan de Helfrichstraat. Hij adviseert de vereniging bij het PR- en communicatiebeleid.

Dik Buitenhuis - adviseur erfgoed

“Onze dorpskern heeft veel fraaie uitzichten. Daarom is het terecht een beschermd dorpsgezicht.
Erg mooi vind ik het gezicht op de boerderij van de familie Dam. Wij wonen nu sinds 1980 tegenover dit monumentale pand en altijd genieten wij hiervan. Aan de achterkant van ons huis, vanuit onze tuin, kijken wij uit op de prachtige boerderij van de familie Barendregt. Je bent je op deze wijze dagelijks bewust van de bijzondere belevingswaarde van het oude dorp en van de opdracht zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed, zodat ook volgende generaties hier van kunnen genieten”.

Dik Buitenhuis (1946) werkte als unitmanager gezondheidszorg bij Transfergroep Rotterdam en bleef vanuit zijn vak actief op verschillende terreinen. Binnen de vereniging onderhoudt hij het contact met verschillende organisaties. In het bijzonder met plaatselijke verenigingen bij het organiseren van evenementen in het oude dorp.

René de Roon - adviseur stedenbouwkundige zaken

Erwin Lems - juridische zaken

Erwin Lems (1969) is advocaat en woont aan de Van Ravesteijndreef. Hij is sinds 2007 verbonden aan onze vereniging en adviseert over juridische zaken.

Wilco Andeweg - bestuurslid veiligheid

Lex Bezemer - bestuurslid