Wethouder opent tentoonstelling over Watersnood

Gepubliceerd op zaterdag 19 januari 2013

Wethouder Cees Versendaal heeft vrijdag 18 januari bij de Historische Vereniging Barendrecht de tentoonstelling over de Watersnood van 1953 geopend. Hier is onder meer een maquette te zien die laat zien hoe toen de Zuidpolder overstroomde, maar het dorp zelf droog bleef.

Versendaal opende de tentoonstelling door een aantal zandzakken te leggen. Dat is een handeling die zestig jaar geleden door Barendrechters duizenden keren is uitgevoerd. In de ochtend van 1 februari 1953 brak de Achterzeedijk door en kwam de Zuidpolder onder water te staan. De Middeldijk voorkwam dat meer polders overstroomden. De maquette op de tentoonstelling laat zien hoe dit kon gebeuren.

Verder zijn er diverse wandplaten en attributen aanwezig die onlosmakelijk verbonden zijn met de watersnoodramp, zoals bijvoorbeeld wandkaarten en een expositie van foto’s uit deze moeilijke tijd.
Na de ramp werden door Canada gereedschappen aan de boeren geschonken om de dagelijkse werkzaamheden weer op te starten. Enkele van deze authentieke gereedschappen zijn op de tentoonstelling te zien.

De bezoekers kunnen bladeren in originele tijdschriften uit 1953, die in de weken na de Ramp vol stonden met foto’s en verhalen uit het overstroomde gebied.

Er is doorlopend een door Bas Romeijn samengestelde filmcompilatie te zien, die is samengesteld uit fragmenten van diverse watersnoodfilms van derden en de watersnoodfragmenten uit de documentaires van de vereniging over de bedrijven Velo en Hooimeijer.

Dick Mooijaart is één van de oudere Barendrechters die zich de Watersnood nog goed kunnen herinneren, zo bleek bij de opening van de tentoonstelling. “Op de dag voor de Ramp bracht ik mijn toenmalige meisje, later mijn vrouw, thuis op het Velo-terrein. Niet wetende dat ze daar de volgende ochtend een meter in het water zaten. De polder is toen helemaal volgelopen.”
Wethouder Cees Versendaal woonde destijds ook in Barendrecht. “Ik was toen vier jaar. Wij woonden toen aan de Voordijk en dus zijn we droog gebleven. In Barendrecht zijn geen slachtoffers gevallen, maar er was wel veel schade. Ook emotionele schade.”

De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur op de volgende dagen:
zaterdag 19 januari, zaterdag 26 januari, zaterdag 2 februari en zaterdag 9 februari.

Voor scholen en groepen is er de mogelijkheid om op afspraak, de tentoonstelling tussendoor te bezoeken. De toegang is gratis. De Historische Vereniging is gevestigd in D’Ouwe School aan de Dorpsstraat 150a in de Oude Dorpskern van Barendrecht.

Meer foto's

Wethouder opent tentoonstelling over Watersnood 1953 bij Historische Vereniging Barendrecht.