Wethouder Nootenboom onthult plaquette tijdens Dag van Oude Dorpskern

Gepubliceerd op woensdag 9 december 2009

BARENDRECHT (maandag 7 december) – De oude dorpskern is onlangs aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Dat wordt op zaterdag 12 december gevierd met een groot feest. Wethouder Nootenboom (Monumenten) onthult deze dag rond 13.00 uur een plaquette op het Doormanplein. Gedurende de hele dag zijn er feestelijke activiteiten voor jong en oud. Het feest wordt georganiseerd door de Monumentencommissie, de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht en de Historische vereniging Barendrecht.

[nbsp]

De Watertoren, de Dorpskerk, het Doormanplein en diverse monumentale panden typeren het straatbeeld van de oude dorpskern. Historisch en sociaal-cultureel van groot belang voor deze gemeente. Barendrecht is hier begonnen. De Dorpskerk is het oudste monument van de gemeente. Een stukje geschiedenis, maar zeker geen museum. Het bruist hier van de levendigheid. Op zaterdag 12 december is iedereen van harte welkom om dat met eigen ogen te aanschouwen tijdens de Dag van de Oude Dorpskern.

[nbsp]

Bruisend programma
Tussen 10.00 en 18.00 uur staan er diverse activiteiten op het programma. De ochtend begint goed: omwonenden ontvangen een versnapering. Winkeliers houden de hele dag open huis, er is een levende kerststal en in de Watertoren een doorlopende historische filmpresentatie. ’s Middags rijdt de paardentram rond, worden er Christmas Carols gezongen in de Dorpskerk en is er een traditioneel kerstconcert. De dag wordt afgesloten met een lampionnenoptocht. Voor meer informatie kijkt u op www.dorpskern-barendrecht.nl. Wethouder Nootenboom hoopt op veel bezoekers: “Heden en verleden zijn goed beschermd, maar nu is het zaak om goed om te gaan met de toekomst. Met het feest wordt de aftrap gegeven naar de toekomst.

[nbsp]

Beschermd dorpsgezicht

In oktober heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het vaststellen van het beeldkwaliteitsplan beschermd dorpsgezicht ‘Waar oud het nieuwe ontmoet’. Het plan dient om de oude dorpskern te beschermen tegen toekomstige ongewenste ontwikkelingen en de functie en kwaliteit te versterken. Na de aanwijzing van het beschermd dorpsgezicht en de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan worden in 2010 zowel de Welstandsnota als het bestemmingsplan aangepast.

[nbsp]