Werk aan Dorpskerk mogelijk dankzij veel kleine giften

Gepubliceerd op zaterdag 30 september 2017

Van buiten is het nauwelijks te zien, maar deze herfst wordt er binnen in de Dorpskerk hard gewerkt. De zerkenvloer wordt opnieuw gevoegd en de binnenkant van de toren wordt van nieuw stucwerk voorzien. Beide klussen zijn mogelijk dankzij talloze kleine giften, legt kerkrentmeester Simon Hoek uit.

Tot 1820 zijn in de kerk mensen begraven. Bij de grote restauratie in de jaren zestig zijn de stoffelijke resten herbegraven op de begraafplaats aan de Scheldestraat. De zerken zijn toen teruggelegd. Sindsdien zijn de voegen tussen de zerken op veel plaatsen gescheurd. Die voegen worden nu vervangen.

In de toren worden vier oude lagen stucwerk verwijderd. Daarna wordt de toren opnieuw gestuct. Bij het werk komt veel stof vrij. Zowel de blaasbalg van het orgel als het uurwerk van de klok zijn in plastic verpakt. In het omhulsel wordt lucht geblazen, zodat daarbinnen overdruk ontstaat. Dat voorkomt dat stof deze gevoelige apparatuur binnendringt.

Afval

“De restauratie van de zerkenvloer wordt voor de helft betaald uit rijkssubsidie en voor de andere helft uit de opbrengst van Afval Loont.” De Dorpskerk is één van de doelen die mensen bij Afval Loont kunnen kiezen voor het overmaken van de opbrengst van hun oud papier of plasticafval. Jaarlijks levert dit 2000 euro op voor het onderhoud van de kerk.

Het opknappen van de binnenmuur van de toren wordt voor de helft betaald uit rijkssubsidie en voor de andere helft uit de opbrengst van de Snuffelmarkt. “Het zijn allemaal kleine bedragen. Maar al die dubbeltjes bij elkaar maken deze restauratie mogelijk”, zegt Simon Hoek.
Het werk aan de zerkenvloer wordt deze week afgerond. Het werk aan de toren duurt nog vier weken. Daarna worden de kozijnen van de kerk geschilderd.
De voortgang van het werk is te volgen op www.dorpskerkbarendrecht.nl .

Simon Hoek in de toren van de Dorpskerk. (foto: Arco van der Lee)