Vieren en herdenken in de Oude Dorpskern

Gepubliceerd op donderdag 25 april 2013

De Oude Dorpskern is op 30 april en op 4 mei dé plaats waar Barendrechters samen komen. De vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht is er trots op dat zoveel mensen dan de Dorpsstraat en het Doormanplein weten te vinden.
Bestuurslid Dik Buitenhuis woont zelf aan de Dorpsstraat en maakt de jaarlijkse drukte van nabij mee. “We gaan op Koninginnedag 's morgens altijd eerst naar het gemeentehuis. Daarna zijn we altijd wel te vinden in de Dorpskern”, vertelt hij. Koninginnedag is bij uitstek de dag waarop Barendrechters elkaar ontmoeten in de drukke Dorpsstraat. Of op de vrijmarkt, want voor veel mensen is het ook dé gelegenheid om de zolder te ontdoen van overtollig speelgoed.

“Bijzonder is wel de gezellige sfeer”, vervolgt Buitenhuis. “Het zou nog mooier zijn om de feestelijkheden in en rond het Gemeentehuis te verplaatsen naar de Dorpskern.” Helaas heeft het gemeentebestuur er dit jaar voor gekozen om ter gelegenheid van de troonswisseling een boom te planten op het Middeldijkerplein, op kilometers afstand van de plaats waar de meeste Barendrechters jaarlijks Koninginnedag vieren. Misschien dat dit de komende jaren verandert, als op 27 april Koningsdag wordt gevierd.
Heel anders is de sfeer op 4 mei. Dan vindt in de Dorpskerk en op het Doormanplein de herdenking van de gevallenen plaats. Op 4 mei 1948 werd op het plein het door J. Visser gebouwde monument onthuld, met daarop de namen van gevallenen van het verzet in Barendrecht. Het monument werd onthuld door Cocky Veldhoen en Corrie Keijzer, dochters van gevallen verzetsstrijders.
Later zijn aan het monument gedenkstenen aan toegevoegd voor Barendrechters die in Nederlands-Indië en op zee zijn gesneuveld en voor geallieerde vliegers die in Barendrecht zijn omgekomen.
Dik Buitenhuis is één van de vele Barendrechters die de herdenking op 4 mei altijd bijwoont. “Het is een goede traditie en deze wordt altijd op een waardige manier uitgevoerd en beleefd.”

“Het oude dorp is bij uitstek de plaats, waar tradities met een sterk historisch karakter tot z'n recht komen. Het Doormanplein herinnert natuurlijk ook aan schout-bij nacht Doorman, die met zijn vloot de Japanse opmars naar Java trachtte tegen te houden. Hij is hierbij met het vlaggeschip De Ruijter ten onder gegaan. Een deel van de bemanning kon worden gered, maar Doorman koos er voor om, volgens marinetraditie, met het schip mee te gaan. Een groot en moedig mens", aldus Buitenhuis.

Dit artikel is op donderdag 25 april 2013 gepubliceerd in 'De Schakel - Barendrecht'.

Kranslegging op 4 mei