Programma ZomerFeest 2013

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2013

Muziek, een klimmuur en een ganzenfanfare. Dat zijn drie van de vele onderdelen van het ZomerFeest dan zaterdag 6 juli van 11.00 tot 22.00 uur in het centrum van Barendrecht wordt gehouden.

De organisatoren van het feest in de Oude Dorpskern werken samen met de winkeliers van de Middenbaan, zodat er deze zaterdag in het oude én het nieuwe centrum veel te beleven is.

Doormanplein

Op het Doormanplein zijn de hele dag optredens van onder meer de orkesten, Band, Meezingkoor en slagwerkgroepen van Harmonievereniging Barendrecht, dansschool Lucia, de St. Olivers Big Band (uit Den Bommel), Gymnastiekvereniging Barendrecht, twirlgroep Liberté, slagwerkgroep Slaen (uit Peer) en het duo Marcel en Denise Koster.

Zelf meezingen kan tijdens de Sing-a-long, die om 16.30 uur begint. Hieraan wordt deelgenomen door leden van verschillende Barendrechtse koren (met als basis het meezingkoor van Harmonie Barendrecht) en door iedereen die zin heeft om mee te doen. Vorige jaren was dit een groot succes.

In de Oude Dorpskern staan deze dag tientallen kramen. Ganzenhoeder Marc Picar loopt door de straat met zijn ganzenfanfare, die bestaat uit rasechte Toulouser Ganzen.

Kunstenaar Anton Klijnsmit maakte tijdens het WinterFeest een prachtig kunstwerk van ijs. Tijdens het ZomerFeest maakt hij met een kettingzaag een kunstwerk van een boomstam.

Peter Terlouw Tweewielers houdt van 10.00 tot 16.00 uur een opstapdag voor mensen die interesse hebben in een elektrische fiets. Flexmen houdt een ballonnenwedstrijd voor kinderen, waarmee prijzen te winnen zijn. Vorig jaar kwamen er zelfs ballonnen uit Noorwegen en Zweden. Het hoedenatelier van Myra van de Korput is open van 11.00 tot 15.00 uur. Ook de jeugdbrandweer doet weer mee met het feest.

Watertoren

De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht laat op het plein bij de Watertoren een negen meter hoge klimwand plaatsen. Onder leiding van een instructeur wordt gezekerd geklommen. Er zijn verschillende klimroutes, zowel licht als zwaar. Een keer klimmen kost 2 euro. De kaartverkoop is bij de kraam van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

Bij de vereniging zijn ook kaartjes te koop voor het beklimmen van de Watertoren. De toegang tot de Watertoren kost 1 euro (kinderen alleen onder begeleiding). Het beklimmen van de steile trappen wordt boven beloond met een prachtig uitzicht over het dorp en de omgeving.

Wie deze dag lid wordt van de vereniging krijgt een gratis ijsje.

In de Watertoren wordt doorlopend een film gedraaid over de geschiedenis van dit 101-jarige gebouw.

Ouwe School

Tijdens het ZomerFeest is d'Ouwe School, het gebouw de Historische Vereniging Barendrecht, open van 11.00 tot 17.00 uur. Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen meedoen aan een fotopuzzeltocht die in de expositieruimte van de vereniging gehouden wordt.

In het schoolklasje is van 12.00 tot 14.00 uur een ouderwetse schooljuffrouw aanwezig. Onder haar leiding kunnen kinderen kennismaken met oude spelletjes en schrijven met een echte kroontjespen, die ze in de inktpot moeten dopen.

Dorpskerk

Voor kinderen zijn er van 13.00 tot 17.00 uur activiteiten in De Ontmoeting. Daarvoor is voor 5 euro een 10-knipkaart verkrijgbaar. De meeste activiteiten kosten één knip. Wie aan het eind van de dag de gebruikte knipkaart inlevert bij de organisatiekraam maakt kans op een prijs. De strippenkaart kan overigens ook bij een aantal activiteiten buiten worden gebruikt.

In de Dorpskerk worden rondleidingen gegeven. In de kerk wordt momenteel gewerkt aan de muren en aan het orgel. De bezoekers krijgen hierover tussen 11.00 en 13.00 uur uitleg. Ook tussen de djembé-activiteiten ’s middags is er gelegenheid om vragen te stellen over het werk in de kerk. De kerktuin en de snuffelmarkt zijn ook open.

In de Dorpskerk zijn tijdens het ZomerFeest ook twee workshops djembé, die worden afgesloten met een optreden. De workshop van 13.00 uur is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Het optreden van Souleymane Camara en zijn groep begint om 15.30 uur.

In de tuin naast de oude pastorie vinden Qigong Yoga[nbsp]Workshops plaats. Meer inlichtingen bij de kraam van Authentico op het Kerkplein.

Rondleiding

Wie meer wil weten over het oudste deel van het dorp Barendrecht, kan zich aansluiten bij een rondleiding. Gids is stedenbouwkundige Maarten Ouwens, die zich speciaal voor deze gelegenheid een negentiende-eeuwse jas heeft laten aanmeten. Én een hoge hoed. Zijn rondleiding start om 13.00 en 14.30 uur bij de Watertoren.

Middenbaan

Op de Middenbaan zijn activiteiten van 11.00 tot 17.00 uur. Hier zorgen de winkeliers onder meer voor kramen en proeverijen. Voor ouders en kinderen is er een spellencircuit uitgezet. Bovendien zijn er prijzen te winnen. Voor muziek en vermaak wordt gezorgd door Funfare, drie muzikanten die de hele middag over de Middenbaan lopen.

Wielerronde

Gelijktijdig met het ZomerFeest wordt de 43ste Wielerronde van Barendrecht gereden. Start en finish zijn zoals vanouds aan de Binnenlandse Baan. Er wordt vanaf 12.30 uur gereden in de Sportklasse mannen (50 km), daarna om 14.00 uur gevolgd door de Elite Vrouwen/Beloften en daarna om 15.30 uur gevolgd door de Elite Mannen/Elite Beloften (100km).

Slotoptreden

Het slotoptreden van het Zomerfeest wordt op het Doormanplein verzorgd door slagwerkgroep Adrumaline. Aanvang 20.50 uur. De groep combineert slagwerk met veel plezier en humor. Dat hun optredens aanslaan bleek vorig jaar weer toen hun show in theater Het Kruispunt helemaal was uitverkocht. Deze zomer geven ze twee optredens tijdens het zomerfestival in Louny, Tsjechië.

Parkeren

Bezoekers van het ZomerFeest wordt aangeraden om te voet of met de fiets te komen. De Oude Dorpskern van Barendrecht is ontstaan in de 16e eeuw en toen is niet gerekend op auto’s. Voor fietsen worden stallingen ingericht op het erf van boerderij Dorpsstraat 168 (bij Het Gouden Rondje) en aan het begin van de Dorpsstraat, tegenover de Bethelkerk.

Meer details over de activiteiten tijdens het ZomerFeest staan op de website van de organisatie: www.zomerfeestbarendrecht.nl.

ZomerFeest