Peter Terlouw begon met één fiets

Gepubliceerd op donderdag 27 november 2014

“Het is in 1976 met één fiets begonnen”, vertelde Peter Terlouw woensdag 26 november op de jaarvergadering van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Hij sprak hier over de groei van zijn bedrijf en over zakendoen in de Oude Dorpskern.

De handel in fietsen begon toen vader Terlouw voor de klassenleraar van zoon Peter een tweedehands fiets ‘importeerde’ uit Brabant. Dat smaakte naar meer en al snel vekocht vrachtwagenchauffeur Terlouw op zaterdag fietsen vanuit zijn voortuin. “Toen ik ging trouwen lagen er zelfs fietsen onder mij bed. Die werden er op zaterdag onder vandaan gehaald. De trappers werden er weer aangezet en het stuur rechtgedraaid. Zo was de fiets weer klaar voor de verkoop.”

Via een garage aan de Dorpsstraat kwam Peter Terlouw uiteindelijk in de voormalige winkel van Bas Kok aan de Dorpsstraat terecht. In oktober heeft hij de Oude Dorpskern verlaten en opoende hij een nog grotere winkel aan de Voordijk. “Want we groeide uit ons jasje.”

Het nu leegstaande pand van Peter Terlouw op de hoek van de Dorpsstraat en het Doormanplein is voor een deel al verhuurd aan My Way (sieraden) en de Scootershop. Voor het resterende deel wordt gesproken met een pannenkoekenrestaurant.

Terlouw ergert zich aan de leegstaande winkelpanden in het nieuwe complex Heuvelsteyn. “Ik doe een beroep op de verhuurder van Heuvelsteyn om zich soepel op te stellen. Want leegstand is voor het oude centrum funest.”

Van de projectgroep die plannen gaat maken voor de toekomst van de Oude Dorpskern heeft Peter Terlouw geen al te hoge verwachtingen. “Ik kwam notulen tegen van veertig jaar geleden. Toen ging het ook al over parkeren.”

“Er zal water bij de wijn gedaan moeten worden”, vervolgde Terlouw. “Ga met elkaar aan de slag, maar wees niet al te star. Dan is er zeker toekomst voor de Oude Dorpskern.”

Ondernemers die hier aan de slag gaan geeft hij het advies zich te onderscheiden ten opzichte van de vele concurrenten op internet. “Je moet bijzonder zijn. En als mensen bij je komen moet je hun verwachtingen overtreffen. Er moet over je gepraat worden, je moet een beleving creëren, zeker in deze tijd van internet.”

Peter Terlouw