Overleg met horeca en gemeente

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2013

De veiligheid in het oude centrum van Barendrecht is één van de onderwerpen waar de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht zich mee bezighoudt. De Oude Dorpskern is immers een populair uitgaansgebied. Bestuurslid Arjan Morêe onderhoudt namens de vereniging de contacten met de horecaondernemers, de politie en de gemeente.

“Er is een regelmatig horecaoverleg waar we als vereniging bij aanwezig zijn. Daarnaast worden we uitgenodigd voor verschillende andere overlegstructuren, zoals het gebiedsoverleg. [nbsp]Bij dit laatste overleg zijn naast bewoners, ook Patrimonium en andere betrokken partijen aanwezig, vertelt Arjan Morêe.

De vereniging komt zowel op voor de belangen van bewoners als voor die van de horeca. Die belangen zijn wel eens tegenstrijdig, ervaart Morêe, die zelf sinds vijf jaar in de Oude Dorpskern woont. “Ondernemers zien ons steeds meer als een belangrijke speler in het overleg. Vroeger werd er vaak over de horeca geklaagd, nu wordt er meer geluisterd naar wat ze te zeggen hebben en kijken we hoe daar gezamenlijk mee omgegaan kan worden. Alleen de gemeente moet nog een beetje aan onze rol wennen. Die neemt nog te gemakkelijk besluiten zonder ons in te kennen.”

Als voorbeeld noemt Arjan Morêe [nbsp]de presentatie van de gemeentelijke visie voor de Oude Dorpskern op 4 april. “Het zou zeer voor de hand liggen dat vooraf aan een presentatie als deze een en ander met ons zou worden doorgesproken en geluisterd zou worden naar onze mening. Nu zijn we zelfs als vereniging er niet voor uitgenodigd.” De houding van de gemeente verbaast Morêe. De gemeente heeft steeds minder geld. Ze zou de vereniging daarom goed kunnen gebruiken voor het geven van advies over de buurt.

De oplossing van het parkeerprobleem en de inrichting van het Doormanplein zijn twee zaken die nodig moeten worden aangepakt. Arjan Morêe merkt dat de horeca een autovrij Doormanplein accepteert, als de terrassen mogen worden uitgebreid. “Daar zijn we in overleg met de gemeente nu al drie jaar mee bezig. En nu lijkt het weer naar 2014 getild te worden in het kader van een totaalvisie. Eén ding wil de horeca in ieder geval niet: een autovrij Doormanplein waar niets gebeurt.”

Dit artikel is op donderdag 28 maart 2013 gepubliceerd in 'De Schakel - Barendrecht'.

Overleg met horeca en gemeente