Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor Oude Dorpskern

Gepubliceerd op zaterdag 11 maart 2023

Ook de Oude Dorpskern ontkomt niet aan de verandering van het klimaat. Daar zullen aanpassingen voor nodig zijn. In vaktaal heet dat ‘klimaat adaptatie’. Maar hoe groot zijn de problemen in het oude centrum van Barendrecht? Andy van Rossum, adviseur van de gemeente Barendrecht, was door de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht gevraagd om uitleg. Tijdens de informatieavond van 8 maart gaf hij een verhelderende presentatie.

Hevige regenval

Van Rossum verwacht de komende jaren meer extreme hitte en meer extreme neerslag. Dat is niet nieuw. Hij liet beelden zien uit 2018, toen Barendrecht werd getroffen door een hevige regenbui.

“Er stond meer dan twintig centimeter water in de Dorpsstraat. Dan kunnen de hulpdiensten er niet meer door komen”, vertelde Van Rossum nuchter. Hij toonde een kaartje waarop was te zien waar het hemelwater zich concentreerde. “Kijk, hier stroomde het water de garages van de Oude Haven in.” Veel aanwezigen kunnen zich die avond nog goed herinneren.

Volgens Andy van Rossum is de grondwaterstand in deze buurt hoog, waardoor de bodem weinig water opneemt. Op de Singel heeft men daar geen last van, de huizen daar staan op een dijk. Dat in tegenstelling tot de Dorpsstraat en de Piet Heinstraat, die laag liggen. Daar stroomt het water heen.

Droogte

Langdurige droogte zorgt weer voor andere gevaren. Er zit hier veel veen in de grond. Dat klinkt in bij langdurige droogte. “Maar hoeveel het dan gaat dalen is onzeker”, vertelde Van Rossum.

De dalende bodem heeft gevolgen voor panden die niet onderheid zijn. Die kunnen gaan verzakken. De Watertoren en huis Waelestein staan daarentegen op houten palen. Daar is gevaar voor paalrot.

Tijdens warme zomers kunnen delen van de buurt erg warm worden. De koelste plek is dan het grasveld voor de Dorpskerk, in de schaduw van de grote, oude bomen.

Maatregelen

Voor de verwachte problemen is nog geen pasklare oplossing. Maar daar wordt wel op gestudeerd. Andy van Rossum gaf een aantal mogelijkheden. De riolering kan worden verbeterd en er kan extra waterberging worden aangelegd. Het vergroenen van pleinen en van de dijk zorgt voor meer schaduw. “In dit gebied moeten we dit super zorgvuldig aanpakken”, aldus Andy van Rossum.

Meedenken

Bezoekers van de avond konden zich aanmelden voor een overleggroep om mee te denken over de oplossingen. Daar was na afloop van de avond veel belangstelling voor.

Mogelijke wateroverlast in de Dorpskern
Andy van Rossum wijst aan waar het meeste regenwater heen stroomt: de garages van de Oude Haven, de Dorpsstraat en de Piet Heinstraat.
Tag: Geen tags