Horeca Doormanplein staat open voor gesprek

Gepubliceerd op donderdag 24 november 2016

De horeca van het Doormanplein kreeg woensdag 23 november de gelegenheid om hun ideeën toe te lichten en in gesprek te gaan met de buurt. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse informatie-avond van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

Het woord werd gedaan door Arend Bakker van De Uitspanning. Hij is sinds 1988 horecaondernemer in de Oude Dorpskern. Hij sprak mede namens zijn collega’s van Diggels en Den Pimpelaer.

Parkeren

De horeca is niet tegen een ‘parkeervrij’ Doormanplein, legde Bakker uit. “Op een leeg plein zouden we veel activiteiten kunnen ontplooien. Maar dan moet de gemeente wel zorgen dat we er meer parkeerplaatsen bij krijgen.”
Aan het Doormanplein staat nu de voormalige fietsenwinkel van Peter Terlouw leeg. De boerderij waar nu kinderopvang Marlyne Plein is gevestigd, komt ook leeg te staan. Bakker is bang dat zich in deze panden nieuwe horecabedrijven vestigen.

“De drie bedrijven die er nu zitten zijn voldoende voor de Dorpskern. Er past geen andere horeca in, dat zou de overlast voor de buurt doen toenemen.” Bakker ziet meer in de komst van detailhandel (winkels). “Die zijn open op tijdstippen dat het bij de horeca het minst druk is. Dat zorgt ervoor dat de parkeerdruk niet verder toeneemt.”

Overlast

Ook de overlast kwam aan de orde. “Waar horeca is, is ook altijd overlast. Helaas. Wij proberen dat wel te beperken”, zei Bakker.

Een bewoner van de Dorpsstraat heeft op vrijdagavond last van dronken jongeren die over straat lopen. Volgens Bakker is dat soort overlast niet alleen een zaak van de horeca. “Het is ook een stukje openbare orde en veiligheid. Wij doen als horeca onze plicht door onze klanten niet stomdronken weg te laten gaan. Maar we kunnen ze niet allemaal naar huis brengen.” De horeca heeft als stelregels dat er geen glaswerk naar buiten gaat en dat drugsgebruik niet wordt getolereerd. Met de politie en de toezichthouders van de gemeente is regelmatig contact.

“Wij veroorzaken niet alle overlast die u ervaart. De overlast wordt vaak veroorzaakt door jongeren die in onze zaken geweigerd worden”, reageerde Bakker. “We leven in een gemeente waar heel veel jeugd is en waar weinig voor wordt georganiseerd.”

Flessen

Een bewoner van het Doormanplein valt Bakker bij. “Ik wil een lans breken voor de horeca”, zegt ze. Ze heeft de indruk dat veel problemen het gevolg zijn van de nieuwe alcoholwetgeving. Veel jongeren mogen nu niet meer naar binnen bij de horeca. Die drinken nu op straat. “De lege flessen Bacardi liggen op straat. En die komen echt niet van de horeca.”

“Ze zouden de supermarkten hier eens op aan moeten spreken. Want hoe komen die jongeren aan die flessen?”, reageert Marcel Hakemulder, eigenaar van Diggels. Wat hem betreft moet de politie zich vaker laten zien in het Barendrechtse uitgaansgebied. Dat voorkomt problemen. De politie is echter overbelast.

Melden

Arjan Moree heeft als bestuurslid van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht veel contact met de horeca. “Als er overlast is, meld het dan”, zegt hij. “Meld het bij de politie, bij de gemeente of bij de vereniging.’ Arend Bakker benadrukt dat de horeca altijd bereid is om met de omwonenden te spreken over problemen.

Markt

Voor de toekomst heeft Arend Bakker nog één wens: “De weekmarkt hier naartoe krijgen. Dat zou ik een goed idee vinden.”

Bethelkerk

Wethouder Dirk Vermaat was bij de presentatie van de horeca aanwezig, maar mengde zich niet in het gesprek. Na afloop liet hij weten dat er wellicht een oplossing komt voor het tekort aan parkeerplaatsen. Vermaat verwacht dat de gemeente overeenstemming bereikt met de Bethelkerk over het gebruik van de 32 parkeerplaatsen op het terrein van de kerk.

Arend Bakker van De Uitspanning