Honderdjarig Tiengebodenbord moet worden gerestaureerd

Gepubliceerd op zondag 23 maart 2014

Het Tiengebodenbord in de Dorpskerk is in de maand maart precies honderd jaar oud. Om te zorgen dat het bord nog lange tijd mee kan moet het worden gerestaureerd, zo mogelijk nog dit jaar. Dat vertellen kerkrentmeester Simon Hoek en Tineke van der Meer, bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

Het bord werd op 6 maart 1914 als geschenk aangeboden aan de toenmalige Dorpskerkgemeente door het echtpaar Westra-Jelsma, ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Het is een eikenhouten bord waarop zwart leer is gespannen. Op het leer staan in Gotische letters de Tien Geboden uit de Bijbel.

Tineke van der Meer wijst op een bijzonderheid. “Het houtsnijwerk is een exacte kopie van het houtsnijwerk van de kansel.” Dat viel pas op toen de afgelopen tijd onderzoek werd gedaan naar de staat van het houtwerk in de kerk.

Toen er vorig jaar onderhoud werd gepleegd aan de muren van de kerk, viel op dat het Tiengebodenbord wat minder solide bleek te zijn dan altijd was gedacht. Zo hing het grotendeels op aan een paar oude leren riemen. “Ik schrok daar wel een beetje van. Is deze constructie wel betrouwbaar?”, herinnert Simon Hoek. “Het bord is nu geborgd met een paar musketonhaken. Hij kan nu echt niet meer van de muur af komen.”

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de voorkant van het bord bestaat uit mooi eikenhout. De achterkant is gemaakt van gewoon steigerhout. Die constructie moet met het oog op de toekomst verstevigd worden.

Een adviesbureau heeft nu een plan gemaakt voor het nodige herstel van het Tiengebodenbord. Het belangrijkste daarbij is het aanbrengen van een stevig frame aan de achterkant van het bord. Verder wordt midden onder het bord en derde steunpunt aangebracht en wordt al het houtwerk behandeld met bijenwas. “Wat goed is, is goed. Daar gaan we niks aan doen”, zegt Hoek. Zo blijven de krimpscheuren in het eikenhout zichtbaar. Dat is een ouderdomsverschijnsel van het hout, die niet ten koste gaat van de stevigheid van de constructie. Het leer met de tekst van de Tien Geboden is ook nog in goede staat.

Voor het restaureren moet het bord van de muur af. “Het werk gaat hier in de kerk plaatsvinden. Er komt dus het nodige op ons af”, beseft Simon Hoek.

De restauratie van het Tiengebodenbord is begroot op 15.000 euro. Voor het onderzoek naar het houtwerk in de kerk is een bijdrage ontvangen van het Deltaport Donatiefonds. Voor de rest van het bedrag willen de Vrienden van de Dorpskerk geld bijen brengen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat ook de 17e eeuwse preekstoel, de boerenbank en de dooptuin binnen afzienbare tijd gerestaureerd dienen te worden. In totaal is de restauratie van het houtwerk begroot op 50.000 euro. De Stichting Vrienden van de Dorpskerk heeft op zich genomen om dit geheel te financieren. Er zijn ondertussen al concrete geoormerkte schenkingen gedaan voor dit project.

Kijk voor actuele ontwikkelingen in de Dorpskerk op www.dorpskerkbarendrecht.nl. Daar zijn ook de contactgegevens van de stichting Vrienden van de Dorpskerk te vinden.

Simon Hoek en Tineke van der Meer voor het Tiengebodenbord
Het Tiengebodenbord in de Dorpskerk van Barendrecht
Tag: Dorpskerk