Gemeente en horeca zetten handtekening

Gepubliceerd op donderdag 11 april 2013

Burgemeester Jan van Belzen de eigenaren van vijf horecabedrijven en de politie[nbsp] hebben hun handtekening gezet onder het Horecaconvenant. Eén van de gevolgen hiervan is dat mensen die zich misdragen geweerd kunnen worden uit het horecagebied in het centrum van Barendrecht.

Namens de horeca is de overeenkomst getekend door W. Wolters (Den Pimpelaer), M. Hakemulder (Diggels), A. Bakker (De Uitspanning), J. Kolet (Lust) en D.F. Fernandez Iglesias (’t Lot).

De ondernemers willen zich samen met gemeente en politie inzetten voor een kwalitatief goede en veilige uitgaansomgeving.[nbsp] Daarbij richten ze zich op het Doormanplein en de Middenbaan. Het gaat dan om een veiliger en sfeervol uitgaansklimaat, een rendabele bedrijfsvoering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, de uitwisseling van informatie en een beter gedrag van het uitgaanspubliek.

Knelpunten

In een bijlage bij de overeenkomst wordt een aantal knelpunten genoemd.

De geluidsoverlast is het eerste knelpunt. Deze wordt vooral veroorzaakt door hangjongeren en jeugd die uit de bedrijven vertrekt.

Als de politiek ermee instemt, komt er een proef met vrije sluitingstijden. Dat moet zorgen voor een betere spreiding van vertrekkende bezoekers.

Een ander middel om bezoekers gespreid te laten vertrekken is door na een bepaalde tijd andere muziek te draaien en door ervoor te zorgen dat mensen die de zaak verlaten niet meer binnenkomen.

Bij het parkeren is nu al gezorgd voor een autovrij Doormanplein tijdens de uitgaansavonden. Dit voorkomt schade en zorgt ervoor dat de openbare orde beter kan worden gehandhaafd. Dit leidt wel tot meer geparkeerde auto’s in de omgeving.

De gemeente gaat nu het inrichten van eenrichtingverkeer in de Dorpsstraat onderzoeken. Mensen die op zoek zijn naar een parkeerplaats voor hun auto, moeten worden verwezen naar het plein voor het gemeentehuis en de omgeving van de Middenbaan. Dat verwijzen moet gebeuren door de gemeente, de horeca en de bewonersvereniging.

Als laatste knelpunt wordt de agressieve sfeer genoemd. Bijna 1 op de 10 bezoekers van de horeca voelt zich wel eens onveilig in een horecagelegenheid. Bijna 1 op de 5 voelt zich wel eens onveilig op straat bij de horeca.

Het probleem ontstaat doordat mensen die bij het ene horecabedrijf eruit worden gezet omdat ze zich misdragen, proberen om bij een ander bedrijf weer binnen te komen. Voor deze mensen wordt een ‘pandverbod’ ingesteld, waarmee hen de toegang tot het horecagebied wordt ontzegd. De politie gaat dit verbod handhaven.

[nbsp]