Debat over Oude Dorpskern

Gepubliceerd op donderdag 28 november 2013

Op uitnodiging van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht gingen woensdagavond 27 november vertegenwoordigers van zeven Barendrechtse partijen met elkaar in discussie. Zo’n zestig mensen bezochten het debat in De Ontmoeting, de zaal van de Dorpskerk.
Onder leiding van Jos Vis werden thema’s besproken die verband houden met het wonen, werken en uitgaan in het oudste stukje van Barendrecht.

In de Oude Dorpskern staan al enkele bedrijfspanden leeg. Bovendien wordt binnen twee jaar het vertrek verwacht van Peter Terlouw. Zijn rijwielzaak zit nu in twee panden. Er moeten dus nieuwe ondernemers worden geïnteresseerd in de Oude Dorpskern.
Jan Jippes (VVD) is van mening dat zich niet alleen maar horeca moet vestigen in het oude centrum. Tessa Augustijn (GroenLinks) ziet in de Oude Dorpskern graag kleinschalige ambachtelijke bedrijven die mensen uit de hele regio trekken. Zij noemde met name hoedenmaakster Myra van de Korput, maar later op de avond werden ook treinenwinkel Peter’s Posttrein en Boerderijwinkel Dorpzicht als voorbeelden genoemd.
Volgens Dirk Vermaat (EVB) heeft het geen zin om lang te praten over nieuwe kleinschalige ambachtelijke bedrijven. "Dagdromerij", stelt Vermaat.
Vijftig jaar geleden waren er in de Oude Dorpskern nog veertig winkels en andere bedrijven. De meeste kleine winkels zijn er niet meer. Van de grotere bedrijven is alleen bakkerij Pot er nog. "Het bedrijf bestaat sinds 1884, maar ik ben bang dat hij niet meer past in de oude kern", zegt Vermaat. Hij zou op de plaats van de bakkerij graag 40 tot 50 parkeerplaatsen zien.

Rode loper

"Iedere ondernemer is hier welkom. Maar als een ondernemer zich hier vestigt, dan moet hij zich wel houden aan het karakter van de Oude Dorpskern", zei Martijn van Meppelen Scheppink (CU/SGP). Hij hoopt dat de nu nog leegstaande winkels in Heuvelsteijn in de toekomst bezoekers van de Middenbaan verleiden tot het oversteken van de Barendrechtseweg.
Voor die oversteek bedachten studenten van CDA-gemeenteraadslid Leo van Gelder jaren geleden al een rode loper. Tessa Augustijn (GroenLinks) lijkt dat ook een goed idee.
Jan Jippes (VVD) ziet kansen in de discussie binnen de Protestantse Gemeente over de toekomst van de Bethelkerk. Misschien kan een andere bestemming voor deze kerk de loop tussen het oude en het nieuwe deel van het centrum stimuleren.

Horeca

Volgens Ingeborg Monhemius (D66) moet in de Oude Dorpskern in ieder geval gezelligheid voorop staan. "Gewone dingen koop je op internet, maar je komt hierheen om gezelligheid te vinden." Meer daghoreca ziet zij als een waardevolle uitbreiding. Meer avondhoreca is volgens Monhemius te belastend. Ook andere partijen zien daar wel wat in.
Dirk Vermaat (EVB) noemde het pand van rijwielzaak Peter Terlouw als een mooie locatie voor een restaurant, als Terlouw over twee jaar verhuist.
De eigenaar van eetcafé Diggels kon zijn oren niet geloven dat er zo makkelijk werd gepraat over nieuwe daghoreca of zelfs een nieuw restaurant. Hij wilde ooit aan het Doormanplein een klein Spaans restaurant vestigen, maar dat mocht niet in verband met het parkeerprobleem in de buurt. "Ik voel me nu wel een beetje gepasseerd", zei hij.
Ondernemer Arend Onnink heeft nog wel een andere idee voor nieuwe horeca in de Oude Dorpskern: een pannenkoekenhuis.

Evenementen

Reshma Roopram (PvdA) is van mening dat er in de Oude Dorpskern alleen evenementen bij kunnen komen als daar draagvlak voor is in de buurt en bij de politie. Het ZomerFeest, het WinterFeest en Koningsdag zijn volgens haar goede voorbeelden van geslaagde festiviteiten in deze buurt.

De deelnemers aan het debat, onder leiding van Jos Vis
Debat over Oude Dorpskern
Debat over Oude Dorpskern
Debat over Oude Dorpskern