Burgemeester Van Belzen opent Bijbelse tuin achter Dorpskerk

Gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2010

Burgemeester drs. Jan van Belzen van Barendrecht verricht zaterdagmiddag 12 juni de feestelijke opening van de kerktuin met bomen, struiken en planten uit de Bijbel achter de Dorpskerk.

Tussen het initiatief voor de aanleg van de tuin en de voltooiing liggen bijna vier jaar. Alie den Engelsman en Arja Hoogerbrugge legden het plan op tafel, nadat in het najaar van 2006 de karakteristieke beuk was omgehakt. Het wortelstelsel en de stam van de 150 jaar oude boom waren ernstig aangetast door een zwam. De beuk was niet meer te redden en vormde een ernstig risico om bij een stevige storm om te vallen en grote schade te veroorzaken.

Het voorstel om op de lege plek een Bijbelse tuin aan te leggen viel bij de wijkkerkenraad figuurlijk in goede aarde. De positieve reactie leidde tot de vorming van een werkgroep met nog vier vrijwilligers.

Het overleg binnen de werkgroep resulteerde in een gedetailleerd plan waarvoor de wijkkerkenraad het licht op groen zette en een groot deel van de benodigde financiën reserveerde op de begroting voor 2008.

Met het plan wilde de werkgroep een tuin creëren die zowel een plek is voor meditatie als voor ontmoetingen, bij voorbeeld na de zondagse kerkdienst en tijdens de openingsuren van de snuffelmarkt op zaterdagmorgen.

Op basis van de wensenlijst van de werkgroep koos Stefan van Es, derdejaarsleerling van de hoveniersopleiding van Edudelta College MBO Barendrecht, het ontwerp en de (primaire) aanleg van de kerktuin als afstudeerproject. Aan het einde van het cursusjaar beloonden examinatoren hem daarvoor met een diploma.

Centraal in het ontwerp is de vorm van een lemniscaat, een liggende acht als symbool voor oneindigheid. In het klassieke Grieks betekent lemniscaat ´bloemenguirlande´. Het lag dus voor de hand dat de werkgroep dit symbool ook als zijn logo heeft gekozen.

Onder leiding van Stefan van Es maakten acht leerlingen van de hoveniersopleiding vorig jaar mei een begin met de aanleg. Na vijf dagen van hard werken waren de vormen van de tuin al duidelijk te herkennen. De eerste en zwaarste fase van het karwei was toen achter de rug, maar met de voltooiing van de aanleg was nog de rest van het jaar gemoeid.

Van vele kanten heeft de werkgroep financiële en materiële hulp gekregen. De wijkkerkenraad stelde een bedrag van € 5000 beschikbaar en de Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde maakte via de stichting Vrienden van de Dorpskerk een gift over van € 2500 voor de beplanting en verdere inrichting. Tal van gemeenteleden en andere particulieren lieten zich ook niet onbetuigd. Verscheidene bedrijven leverden gratis of met ruime kortingen zand, aarde en hout. Zelf ondernamen leden van de werkgroep ook activiteiten om geld bijeen te brengen.

Vanaf het begin heeft de werkgroep gesteld dat de kerktuin in beginsel voor alle inwoners van Barendrecht en omgeving is. Met dit uitgangspunt heeft de bijna vijfhonderd jaar oude Dorpskerk als cultureel centrum een extra accent gekregen en het historische centrum van Barendrecht een nieuwe attractie.

Voor het publiek is de kerktuin op zaterdagmorgen tijdens de opening van de snuffelmarkt (10 tot 12 uur) toegankelijk. Op werkdagen is de tuin na afspraak geopend voor educatieve rondleidingen.

De tuin met bomen, struiken en planten uit de Bijbel achter de Dorpskerk