Bijenvolk in kerktuin

Gepubliceerd op vrijdag 2 mei 2014

De kerktuin achter de Dorpskerk is vrijdag 2 mei verrijkt met een bijenvolk. Het was daarmee dubbel feest, want de kerk bestond die dag precies 502 jaar.

Dominee Jan Willem Stam, predikant van de Dorpskerk, heeft het bijenvolk symbolisch welkom geheten door het planten van een buxus, een struik die voor bijen aantrekkelijk is. Vrijwilligers van de kerktuin en imker Jaap Witter woonden deze begroeting bij.

Het plaatsen van een bijenkast is een idee van Alie den Engelsman, één van de vrijwilligers van de tuin.[nbsp] Zij werkt op het Edudelta College. “Sinds vorig jaar is daar een project ’stadslandbouw’ en daar zag ik op het land bijenkasten staan en later op de directeurskamer een potje honing met een raat erin. Toen dacht ik: bijen, honing? Dat moet in de kerktuin!” Na toestemming door de kerkenraad werd het idee in samenwerking met imker Jaap Witter gerealiseerd.

De 66-jarige Witter heeft zorgvuldig een plek uitgezocht voor de bijenkast. Op zijn aanwijzingen werden enkele struiken gesnoeid om een goede ‘aanvliegroute’ te maken voor de bijen.

Bezoekers van de tuin hoeven volgens de imker niet bang te zijn voor de bijen. “Honingbijen hebben maar één doel: voedsel verzamelen. Zolang zij niet in hun vliegroutes worden gehinderd en onbelemmerd hun kast kunnen bereiken zijn ze niet agressief.” De imker heeft voor de kerktuin een niet-agressieve bijensoort geselecteerd.

Volgens Witter leven in de kast momenteel 10.000 tot 15.000 bijen. In de zomer loopt dat op tot wel 50.000. In de kast zit een koningin die per dag tweeduizend eitjes produceert. Dat is nodig, omdat een bij in de zomer ongeveer zes weken leeft.

Wie een tuin heeft in het centrum van Barendrecht kan bijen uit de kerktuin verwachten. Ze vliegen tussen de drie en vijf kilometer ver om aan voedsel te komen.

De kerktuin van de Dorpskerk is tot eind september elke zaterdag open van 10.00 tot 12.00 uur.[nbsp]

Bijenvolk in kerktuin
Bijenvolk in kerktuin
Bijenvolk in kerktuin