Wie zijn wij

Doelstelling

De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht is een vereniging die opkomt voor de belangen van bewoners en ondernemers van de oude dorpskern van Barendrecht. De leden van de vereniging richten zich enerzijds op het handhaven dan wel het verbeteren van het evenwicht tussen wonen, ondernemen en recreëren. Anderzijds fungeert de vereniging als kritische partij bij de ontwikkeling van de ruimtelijke en functionele kwaliteit van het gebied. Uitgangspunt hierbij is het behoud van het historisch centrum van Barendrecht.

Meer hierover leest u in ons beleidsplan.

Gebied

Kaart van de Dorpskern in Google Maps

Het gebied van de oude dorpskern beperkt zich niet alleen tot het centrale deel rond de kerk en het Doormanplein. De vereniging spant zich in voor het hele gebied tussen enerzijds het kruispunt aan de oostelijke kant en Hoefslag/rijwielpad aan de westelijke kant en anderzijds Piet Heinstraat aan de noordzijde en Singel aan de zuidzijde.

Bestuur

De bestuursleden en adviseurs van de vereniging zijn: Peter Jongenotter, Willem de Graaf, Celeste Andeweg, Arjan Morêe, Piet Barendregt, Wendy Lengkeek, Dik Buitenhuis (adviseur), Arco van der Lee (adviseur), René de Roon (adviseur) en Erwin Lems (adviseur).

Het bestuur van de vereniging werkt onbezoldigd.

Ons RSIN-nummer is 8048.16.578.

Wij stellen ons graag aan u voor.

Peter Jongenotter - voorzitter

Peter Jongenotter

Het pleintje tussen de Dorpskerk en het gebouw van de Historische Vereniging. Dat is voor Peter Jongenotter het favoriete plekje van de Oude Dorpskern. “Hier komt zoveel historie samen: een kerk van 500 jaar, een watertoren van 100 jaar, De Ontmoeting van nog geen 20 jaar”, vertelt hij. “En er komt ook heel veel functionaliteit samen. Ga er maar eens heen op zaterdagochtend bijvoorbeeld.”

Peter Jongenotter (1956) is oud-ondernemer en is betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties in Barendrecht en omstreken. Hij woont aan de Meidoorn en is sinds 2012 voorzitter van de vereniging.

Willem de Graaf - penningmeester

Willem de Graaf

In de Oude Dorpskern is het Doormanplein is de favoriete plek van Willem de Graaf. "Met de daaraan gelegen panden en de Dorpskerk. En de oude winkel van bakkerij Pot. Schitterend pand is dat. Als ze ooit de bakkerij verhuizen zou het mooi zijn als deze in de oude staat hersteld zou worden. Wie weet, in de toekomst ...".

Willem de Graaf (1956) is sinds november 2017 penningmeester van de vereniging. Hij werkt als docent op een school in Rotterdam-Zuid.

Celeste Andeweg - secretaris

Celeste Andeweg

De hoek van het Doormanplein en de Dorpsstraat is voor Celeste Andeweg de favoriete plek in de Oude Dorpskern. Het is dan ook vlak voor haar winkel.

“Ik vind dat dit een mooi plekje is vanwege het overzicht dat je hebt. Aan de ene kant dat je bijna heel de Dorpsstraat kan doorkijken tot aan de Bethelkerk. En aan de andere kant heb je ook mooi zicht op de twee kopstukken van de Oude Dorpskern, namelijk de Dorpskerk en de Watertoren.

Celeste Andeweg is sinds november 2016 secretaris van de vereniging. De juriste heeft haar eigen koffie- en theewinkel.

Arjan Morêe - bestuurslid veiligheid

Arjan Morêe

De doorgang tussen de Singel en het Doormanplein, dat is de favoriete plek van Arjan Morêe in de Oude Dorpskern.

“Als ik op vrijdagavond een rondje loop stop ik hier altijd even. Het is een ideale plek om wat met mensen te praten en om het plein te observeren. Je hebt vanaf hier een mooi overzicht op een oud stuk van het dorp”, vertelt Arjan Morêe (1968). Als bestuurslid van de vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht houdt hij zich in het bijzonder bezig  met de veiligheid en de overlast in de buurt. Hij neemt deel aan overleggen met de gemeente, de ondernemers en andere partijen.

Arjan Morêe is in het dagelijks leven ondernemer met een technisch bedrijf in de verpakkingsindustrie. Hij woont sinds 2008 in de Oude Dorpskern en werd twee jaar later lid van het bestuur.

Piet Barendregt - bestuurslid

Piet Barendregt

Piet Barendregt (1958), is dorpskernbewoner vanaf zijn eerste levensuur.

"Geboren op de boerderij Dorpzicht, in mijn jonge jaren nog zonder de Paddewei, maar wel met de ijsbaan ter plaatse van de Schaatsbaan, en de weilanden achter de boerderij.

Na mijn middelbare beroepsopleiding techniek ben ik samen met mijn vader het landbouwbedrijf gaan runnen, wat ik later heb overgenomen. Nu nog een van de laatste agrariërs in Barendrecht.

Sinds 2005 werk ik samen met mijn vrouw Els aan en in de Boerderijwinkel Dorpzicht.

Graag zet ik mij in voor de belangen van de onmisbare dorpskern van Barendrecht."

Wendy Lengkeek - bestuurslid

Wendy Lengkeek

Vanaf de Singel naar het Doormanplein kijken. Dat is het favoriete uitzicht van Wendy Lengkeek in de Oude Dorpskern. “Als je bovenaan de trap staat en over het plein kijkt, dan is het net alsof je teruggaat in de tijd”, zegt ze.

Wendy Lengkeek woont sinds 2013 aan de Singel en werd al snel actief voor de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. “Wat mij vooral bevalt is het dorpse karakter van de buurt. Je kent elkaar”, aldus Wendy Lengkeek.

Arco van der Lee - communicatie

Arco van der Lee

“Een favoriete plek in de Dorpskern? Ik heb eigenlijk vooral een favoriet geluid. Dat is het geblaat van de schapen die rond de boerderij van mevrouw Dam lopen. Bij mij in de straat kan je de dieren goed horen”, vertelt Arco van der Lee. “De schapen, de kippen en de haan herinneren eraan dat de Oude Dorpskern dankzij twee boerderijen nog steeds ook een agrarische functie heeft. En dat is tegenwoordig best bijzonder.”

Arco van der Lee (1963) is journalist en woont aan de Helfrichstraat. Hij adviseert de vereniging bij het PR- en communicatiebeleid.

Dik Buitenhuis - adviseur erfgoed

Dik Buitenhuis

“Onze dorpskern heeft veel fraaie uitzichten. Daarom is het terecht een beschermd dorpsgezicht.
Erg mooi vind ik het gezicht op de boerderij van de familie Dam. Wij wonen nu sinds 1980 tegenover dit monumentale pand en altijd genieten wij hiervan. Aan de achterkant van ons huis, vanuit onze tuin, kijken wij uit op de prachtige boerderij van de familie Barendregt. Je bent je op deze wijze dagelijks bewust van de bijzondere belevingswaarde van het oude dorp en van de opdracht zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed, zodat ook volgende generaties hier van kunnen genieten”.

Dik Buitenhuis (1946) werkte als unitmanager gezondheidszorg bij Transfergroep Rotterdam en bleef vanuit zijn vak actief op verschillende terreinen. Binnen de vereniging onderhoudt hij het contact met verschillende organisaties. In het bijzonder met plaatselijke verenigingen bij het organiseren van evenementen in het oude dorp.

René de Roon - adviseur stedenbouwkundige zaken

.

Erwin Lems - juridische zaken

Erwin Lems (1969) is advocaat en woont aan de Van Ravesteijndreef. Hij is sinds 2007 verbonden aan onze vereniging en adviseert over juridische zaken.