De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht is een organisatie die zich inspant om de ruimtelijke en functionele kwaliteit van dit gebied te beschermen en verder te ontwikkelen. Dit doet zij door effectieve samenwerkingsverbanden aan te gaan met organisaties die in dit gebied actief zijn, met ondernemers, bewoners en bezoekers. Daarnaast wordt intensief contact onderhouden met de gemeente.
Het behoud, de benutting en de beleving van ons kostbaar erfgoed is uitgangspunt bij het beleid van de vereniging.
Meer hierover leest u in ons beleidsplan.
Het gebied van de oude dorpskern beperkt zich niet tot het centrale deel rond de kerk en het Doormanplein. De vereniging spant zich in voor het hele gebied dat wordt begrensd door het kruispunt aan de oostelijke kant, de Hoefslag/rijwielpad aan de westelijke kant, de Piet Heinstraat aan de noordzijde en de Singel aan de zuidzijde.
De vereniging heeft de ANBI-status. Omdat we ook een culturele status hebben zijn voor een
particulier de bijdragen 125% fiscaal aftrekbaar.
Jaarlijks legt het bestuur van de vereniging aan de Algemene Ledenvergadering verantwoording af over het gevoerde beleid, de financiën en de activiteiten die hebben plaatsgevonden.
De bestuursleden en adviseurs van de vereniging zijn: Peter Jongenotter, Willem de Graaf, Celeste Andeweg, Arjan Morêe, Piet Barendregt, Dik Buitenhuis (adviseur), Arco van der Lee (adviseur), René de Roon (adviseur) en Erwin Lems (adviseur).
Het bestuur van de vereniging werkt onbezoldigd.
Ons RSIN-nummer is 8048.16.578.
Wij stellen ons graag aan u voor.
Het pleintje tussen de Dorpskerk en het gebouw van de Historische Vereniging. Dat is voor Peter Jongenotter het favoriete plekje van de Oude Dorpskern. “Hier komt zoveel historie samen: een kerk van 500 jaar, een watertoren van 100 jaar, De Ontmoeting van nog geen 20 jaar”, vertelt hij. “En er komt ook heel veel functionaliteit samen. Ga er maar eens heen op zaterdagochtend bijvoorbeeld.”
Peter Jongenotter (1956) is oud-ondernemer en is betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties in Barendrecht en omstreken. Hij woont aan de Meidoorn en is sinds 2012 voorzitter van de vereniging.
Arend (1956) is geboren en getogen aan de Dorpsstraat. Hij heeft van 1980 tot 1992 elders gewoond en is daarna teruggekeerd in de ouderlijke woning. Zijn vader was smid. Hij heeft nog meegemaakt dat paarden in de hoefstal werden beslagen en ‘s winters op ‘scherp’ werden gezet.
De Dorpsstraat heeft een speciale plek in zijn hart, want als hij vroeger naar de lagere school aan de Tweede Barendrechtseweg liep, zag hij veel beroepen die er in de jaren zestig waren, zoals timmerman, schoenmaker, caféhouder, dokter, fietsenmaker, winkelier, rentmeester, groenteboer, politie, slager enzovoort.
Op de maandag werden bij de slager koeien geslacht. Daarbij mochten wij als kinderen toekijken. We zagen in de praktijk welke organen een koe had.
Arend is sinds 2024 penningmeester van de vereniging. Hij was voor zijn pensionering werkzaam in het bedrijfsleven en het onderwijs. Hij wil graag een bijdrage leveren om de Oude Dorpskern in stand te houden.
De hoek van het Doormanplein en de Dorpsstraat is voor Celeste Andeweg de favoriete plek in de Oude Dorpskern. Het is dan ook vlak voor haar winkel.
“Ik vind dat dit een mooi plekje is vanwege het overzicht dat je hebt. Aan de ene kant dat je bijna heel de Dorpsstraat kan doorkijken tot aan de Bethelkerk. En aan de andere kant heb je ook mooi zicht op de twee kopstukken van de Oude Dorpskern, namelijk de Dorpskerk en de Watertoren.
Celeste Andeweg is sinds november 2016 secretaris van de vereniging. De juriste heeft haar eigen koffie- en theewinkel.
Piet Barendregt (1958), is dorpskernbewoner vanaf zijn eerste levensuur.
“Geboren op de boerderij Dorpzicht, in mijn jonge jaren nog zonder de Paddewei, maar wel met de ijsbaan ter plaatse van de Schaatsbaan, en de weilanden achter de boerderij.
Na mijn middelbare beroepsopleiding techniek ben ik samen met mijn vader het landbouwbedrijf gaan runnen, wat ik later heb overgenomen. Nu nog een van de laatste agrariërs in Barendrecht.
Sinds 2005 werk ik samen met mijn vrouw Els aan en in de Boerderijwinkel Dorpzicht.
Graag zet ik mij in voor de belangen van de onmisbare dorpskern van Barendrecht.”
“Een favoriete plek in de Dorpskern? Ik heb eigenlijk vooral een favoriet geluid. Dat is het geblaat van de schapen die rond de boerderij van mevrouw Dam lopen. Bij mij in de straat kan je de dieren goed horen”, vertelt Arco van der Lee. “De schapen, de kippen en de haan herinneren eraan dat de Oude Dorpskern dankzij twee boerderijen nog steeds ook een agrarische functie heeft. En dat is tegenwoordig best bijzonder.”
Arco van der Lee (1963) is journalist en woont aan de Helfrichstraat. Hij adviseert de vereniging bij het PR- en communicatiebeleid.
“Onze dorpskern heeft veel fraaie uitzichten. Daarom is het terecht een beschermd dorpsgezicht.
Erg mooi vind ik het gezicht op de boerderij van de familie Dam. Wij wonen nu sinds 1980 tegenover dit monumentale pand en altijd genieten wij hiervan. Aan de achterkant van ons huis, vanuit onze tuin, kijken wij uit op de prachtige boerderij van de familie Barendregt. Je bent je op deze wijze dagelijks bewust van de bijzondere belevingswaarde van het oude dorp en van de opdracht zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed, zodat ook volgende generaties hier van kunnen genieten”.
Dik Buitenhuis (1946) werkte als unitmanager gezondheidszorg bij Transfergroep Rotterdam en bleef vanuit zijn vak actief op verschillende terreinen. Binnen de vereniging onderhoudt hij het contact met verschillende organisaties. In het bijzonder met plaatselijke verenigingen bij het organiseren van evenementen in het oude dorp.
Erwin Lems (1969) is advocaat en woont aan de Van Ravesteijndreef. Hij is sinds 2007 verbonden aan onze vereniging en adviseert over juridische zaken.
2024 All Right Reserved | Realisatie Excellent Online