Raadsleden bezoeken uitgaansgebied Oude Dorpskern

Gepubliceerd op zondag 4 juni 2023

Leden van de gemeenteraad hebben vrijdag 2 juni een bezoek gebracht aan het uitgaansgebied in de Oude Dorpskern van Barendrecht.
De raadsleden wilden een indruk krijgen van de situatie in de buurt, nu het Doormanplein is vrijgemaakt voor terrassen. Ze werden rondgeleid door leden van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht en de Bewonersvereniging Oude Dorpskern Barendrecht.

Om 20 uur verzamelde een eerste groep zich in ’t Ouwe Durp, waar ze werden bijgepraat door Wilco Andeweg. Aanwezig waren Arno Schippers (CDA), Joris Modderman (EVB), Marcel van Prehn (D66), Cees Schaap (VVD), Tina Jakoeb (PvdA) en Hans Heiden (EVB).
“We willen de stand van zaken weten met betrekking tot de overlast op het plein”, zo legde Cees Schaap het doel van het bezoek uit.
Op hun wandeling door het centrum kwamen de raadsleden langs de lege parkeerplaats van de Bethelkerk. De gemeente huurt deze parkeerplaatsen, als alternatief voor de vervallen parkeerplaatsen op het Doormanplein. “Hier zouden minimaal zo’n tien auto’s moeten staan van het personeel van de horeca”, zei Wilco Andeweg. Voor automobilisten ontbreken nog verwijsborden naar deze parkeerplaats. Die zijn door de gemeente wel beloofd.

Twee bewoners van de Oude Haven deden uitgebreid hun verhaal over de overlast die zij ervaren. Gebrek aan parkeerplaatsen, herrie en zwerfvuil zijn in het weekend en op feestdagen een terugkerend fenomeen. De grootste ergernis is het wildplassen op de parkeerplaats, “Ze plassen tussen de auto’s, ook meiden doen dat. Pas stonden er tegen de muur van bakker Pot zes mannen naast elkaar te plassen.”
Vanuit de flat wordt de overlast nauwelijks gemeld, omdat veel ouderen geen internet hebben. “En je ziet geen politie, niks. Ik schaam me dood voor de gemeente Barendrecht”, aldus de dames.

Op het Doormanplein hebben de raadsleden een gesprek met de vier horecastewards die deze avond dienst hebben. Zij zijn er wel, in tegenstelling tot toezichthouders van de gemeente en de politie. Deze avond is het echter rustig. Ook de eigenaar van pizzeria Papi komt praten. Hij vertelt van plan te zijn om zijn pand beter te gaan isoleren.

Van 1 uur tot half 3 bestond de ‘nachtploeg’ van de gemeenteraad uit Lydia Verkade (SGP/CU), Arie Kooijman (GL), Arno Schippers (CDA), Marcel van Prehn (D66), Jonathan Vrijman (EVB). Ook tijdens hun bezoek bleef het rustig en zagen zij hoe de bezoekers weer huiswaarts keerden. Kleine vormen van overlast door het gedrag van bezoekers of het achterlaten van vuil waren af en toe kortdurend zichtbaar. Zij gingen vooral in gesprek met een bewoner van de Dorpsstraat waarbij o.a. het veel te hard rijden in het tweede deel van de Dorpsstraat aan bod kwam. Een bewoner van het Doormanplein en de eigenaar van Den Pimpelaer voerde later het gesprek waarbij onduidelijke communicatie en het niet nakomen van afspraken vanuit de gemeente frustrerend werken.

Helemaal rustig was het niet in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bewoners van de Piet Heinstraat werden opgeschrikt door een luide knal. Achter de Watertoren werd een putdeksel opgeblazen.

Raadsleden bezoeken uitgaansgebied Oude Dorpskern
Raadsleden bezoeken uitgaansgebied Oude Dorpskern