Herinneringen aan mevrouw Jannie Dam – de Bruin

Gepubliceerd op zondag 27 augustus 2023

Mw. Dam zou 1 september 2023 98 jaar worden. Op zondag 13 augustus overleed zij in haar eigen huis. Daarmee verloor de Oude Dorpskern een markante en tegelijk bescheiden inwoonster.

Mevrouw woonde sinds 23 december 2002 alleen op de prachtige boerderij. Toen overleed haar man Arij Marius Dam. Boer Dam was een zeer intelligente landbouwer. Hij was slim in de aankoop van land en in de handel.

Het binnenhalen van de aardappeloogst en het opslaan hiervan in de ‘koelcellen’ in de schuur was altijd een mooie traditie. Buren hielpen dan vaak mee met het selecteren van de aardappelen, die op een lopende band naar binnen werden gebracht.

Na het overlijden van haar echtgenoot stond mevrouw Dam er alleen voor. Maar zij was een optimistisch mens en zong vaak een liedje, met de woorden ‘morgen wordt het beter’. Daarbij was ze ook hartelijk, belangstellend en gastvrij. Haar broer Jan werd een vaste hulp op de boerderij en daarnaast had zij een stabiele kring van familie en vrienden om haar heen.

Mevrouw Dam was zich bewust van de waarde van tradities en erfgoed in haar omgeving, waarbij de boerderij, een rijksmonument, een centrale rol speelde. Zo heeft zij de zolder op de eerste verdieping van de boerderij geheel ingericht als een museum met historische gebruiksvoorwerpen van de boerderij. Hierin is ook nog een kleine kamer te vinden voor de hulp in de huishouding. Deze woonde vroeger gewoon bij de boer in. Het kamertje is nog net zo ingericht als honderd jaar geleden.

In het jaar 2009 werd het oude dorp van Barendrecht een Beschermd Dorpsgezicht. Er werd op 12 december 2009 een groot feest georganiseerd. Mevrouw Dam was toen in plaatselijke klederdracht present in een mooi antiek rijtuig. Samen met wethouder Bas Nootenboom onthulde ze een informatiebord.

De zorg die mevrouw Dam aan haar boerderij besteedde, werd gewaardeerd. Tijdens het WinterFeest van december 2011 werd de boerderij door de bezoekers verkozen tot het mooist versierde gebouw van de Oude Dorpskern.

Mevrouw bleef al die tijd nauw betrokken bij onze activiteiten in het oude dorp, zoals bij de zomer- en winterfeesten. Mede daarom heeft de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht haar in 2012 tot erelid benoemd.

Inmiddels dacht zij ook na over later. Zo heeft zij besloten om de boerderij over te dragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Dit is een vereniging met als doel, het behoud van historisch en architectonisch waardevolle gebouwen.

Bij het ouder worden werd haar fysieke gezondheid minder, maar verder bleef zij helder van geest. Met hulp van thuiszorg, familie en vrienden kon zij tot het laatste moment in de boerderij blijven wonen.

Barendrecht heeft afscheid genomen van een heel bijzondere en markante dorpsgenote. Haar devies was: ‘geniet van de kleine dingen’.

Barendrecht, 24 augustus 2023

De opening van het Beschermd Dorpsgezicht op 12 december 2009
De boerderij tijdens het WinterFeest van 2011
In 2012 werd mevrouw Dam erelid van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Rechts Dik Buitenhuis, destijds voorzitter.
Tag: Geen tags