Koningsdag in de Oude Dorpskern

Gepubliceerd op dinsdag 25 april 2023

De Oude Dorpskern met de Dorpsstraat en de Dorpskerk is donderdag 27 april weer het centrum van de Koningsdag in Barendrecht.

Voor jong en oud is er weer van alles te doen, zo is er de Braderie, de Kinder kleedjes markt en het Horecaplein. Nieuw is dit jaar Oranje Kinderplein, waar verschillende activiteiten georganiseerd worden. Bovendien staat de Kermis weer voor het gemeente, organiseert ook winkelcentrum de Middenbaan een Kinder kleedjesmarkt en staan ook daar verschillende kramen.

De dag start om 9 uur met de aubade. Tegelijkertijd start rond de Dorpskerk de kindervrijmarkt.
Om 10 uur start de braderie in de Dorpsstraat.
Het Oranje Kinderplein, bij de Bethelkerk, opent om 10.15 uur. Daar is om 10.30 uur de openingsdans, uitgevoerd door Funky Feet.
Het kinderplein sluit om 16 uur, de braderie sluit om 17 uur en het horecaplein gaat om 20 uur dicht.

Verkoop spullen Bethelbazar

Tijdens Koningsdag bieden vrijwilligers van de Bethelbazar een selectie van de binnengekomen spullen aan. Hiervoor heeft de Bethelbazar een kraam aan de Schaatsbaan, voor de Bethelkerk.

De verkoop tijdens Koningsdag is tussen 9 en 16 uur. Spullen die op de kraam te koop worden aangeboden zijn o.a.: boeken, zelfgemaakte sieraden en antiek. Deze verkoop tijdens Koningsdag is een aanloop naar de Bethelbazar die op vrijdagavond 12 mei en zaterdag 13 mei de hele dag gehouden wordt.

Tentoonstelling Historische Vereniging Barendrecht

Tijdens Koningsdag is de Historische Vereniging geopend voor publiek.

Het museum van D’ Ouwe School is geheel in ‘koninklijke sfeer’ ingericht. Vitrines met allerlei historische geschenken, uitgedeeld na aubades van vroeger en op scholen. Bij het zien van deze attributen komen herinneringen weer boven over Koninginnedagen van vroeger. In alle vroegte reed de jeugd op de fiets rond met een ‘piepbusje’ achterop of met een slinger van conservenblikjes. Vanaf het balkon van de Watertoren werd reveille geblazen door een trompettist van de Fanfare, er was s ’morgens gewoon school op deze feestdag. Barendrechts Fanfare ging langs de scholen en bracht onder musiceren de kinderen naar het Doormanplein. Hier werd, onder begeleiding van de Barendrechts Fanfare de aubade gezongen en, na afsluiting met het Wilhelmus, was er voor iedere leerling een (koninklijk) presentje.

Een groot aantal van deze objecten is bewaard gebleven bij de Historische Vereniging en is op deze dag te bezichtigen. Midden in het museum is een kraam ingericht. Hier worden, ten bate van de verenigingskas, overbodige en dubbele objecten aangeboden. Op bijgaande foto een impressie van de artikelen. Verder worden er historische filmvoorstellingen getoond van de Koninginnedagen uit 1959 en 1960.

De Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150-150 A is op deze dag geopend van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis.

Snuffelmarkt open

Op Koningsdag is de Snuffelmarkt van de Dorpskerk de gehele dag open. Ook staat de Snuffelmarkt met een kraam op de Vrijmarkt. Bij de kraam zijn veel authentieke en antieke artikelen en boeken te koop. In de winkel liggen veel thrillers, romans, oorlogsboeken en literatuur. Ook heeft de Snuffelmarkt daar een breed assortiment met onder meer kinderartikelen. Bezoekers kunnen vrijblijvend binnen kijken.

Naast een kraam staat een grabbelton met veel leuke cadeautjes voor de kleintjes. Grabbelen kost 50 cent. De opbrengst is voor het onderhoud van de Dorpskerk.

foto Koninklijk gezin (foto RVD)
Koninklijk gezin (foto RVD)
Tag: Koningsdag