Koningsdag 2024 in Oude Dorpskern van Barendrecht

Gepubliceerd op maandag 22 april 2024

Aubade

Het programma van Koningsdag start om 9 uur met de aubade en samenzang in de Dorpskerk. Burgemeester Ronald Schneider houdt hier een korte toespraak.

Oranje Braderie en kleedjesmarkt

Vanaf 10 uur is er de Oranje Braderie met 110 kramen in de Dorpsstraat en omgeving. Op het grasveld rond de Dorpskerk is de kleedjesmarkt. Er doen honderd kinderen aan mee. (De braderie en de kleedjesmarkt zijn volgeboekt.)

Muziekfeest voor de Bethelkerk

Op de parkeerplaats van de Bethelkerk heeft de Harmonievereniging een programma samengesteld waar FunkyFeet (10.30 uur), de Harm’s Huisband (11 uur), Slagwerkgroep Adrumaline (12 uur) en Bigband Barendrecht (14 uur) optredens zullen verzorgen. Aanvang 10 uur.

Mini kinderplein

Aan het begin van de Dorpsstraat (tegenover de Bethelkerk) is vanaf 10 uur het mini kinderplein open. Hier is de mogelijkheid om geschminkt te worden, er is een ballonvouwer, Sjaak Piraat voert zijn spannende show uit en er kan  lekker gesprongen worden op het springkussen. De activiteiten zijn gratis.
Rondom het mini kinderplein zijn er voor de wachtende ouder(s) diverse versnaperingen verkrijgbaar in de vorm van kipsaté, broodjes hamburger, schepijs, limonade, koffie of thee.

Historische Vereniging Barendrecht

Tijdens Koningsdag is de Historische Vereniging aan de Dorpsstraat 150 – 150a van 10 tot 16 uur geopend voor publiek.
Het museum van  D’ Ouwe School is deze dag in een feestelijke ‘koninklijke sfeer’ ingericht. Vitrines met diverse historische geschenken, uitgedeeld na aubades van vroeger en op scholen.
Bij het zien van deze attributen komen herinneringen weer boven over Koninginnedagen van vroeger. In alle vroegte reed de jeugd op de fiets rond met een ‘piepbusje’ achterop of met een slinger van conservenblikjes. Vanaf het balkon van de Watertoren werd  reveille geblazen door een trompettist van de Barendrechtse Fanfare, er was s ’morgens gewoon school op deze feestdag. Barendrechts Fanfare ging langs de scholen en bracht onder musiceren de kinderen naar het Doormanplein. Hier werd, onder begeleiding van de Barendrechts Fanfare de aubade gezongen en na afsluiting met het Wilhelmus, was er voor iedere leerling een (koninklijk) presentje. Een groot aantal van deze objecten is bewaard gebleven bij de Historische Vereniging en is op deze dag te bezichtigen.
Binnen in het museum is een kraam ingericht, hier worden ten bate van de verenigingskas, overtallige en dubbele objecten aangeboden. Ook is er deze Koningsdag weer een kraam met curiosa en licht antiek. De opbrengst van deze kraam komt ten goede van een project in Kenia. Verder worden er historische filmvoorstellingen getoond van de Koninginnedagen uit 1959 en 1960. Op bijgaande foto een impressie van historische Koninginnedagen in Barendrecht.
De toegang is gratis, een vrije gift is welkom.

Verkoop spullen Bethelbazar

Tijdens Koningsdag bieden vrijwilligers van de Bethelbazar een selectie van de binnengekomen spullen aan. Hiervoor heeft de Bethelbazar een kraam aan de Schaatsbaan, tegenover de Bethelkerk. De verkoop tijdens Koningsdag is tussen 9 en 16 uur.

Snuffelmarkt

De Snuffelmarkt bij de Dorpskerk is geopend van 9.30 tot 16 uur. De winkel is open en bovendien staan er buiten drie kramen met onder meer authentieke artikelen, antiek, kleding, speelgoed en boeken.
Ook  vrijdagavond voor Koningsdag is onze de koopavond van  de  snuffelmarkt. De winkel is dan  geopend van 18 tot 20 uur. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Dorpskerk.
Er kunnen deze zaterdag geen spullen worden ingeleverd.

Horecaplein

Om 12 uur openen de deuren van het Horecaplein, waar de gevestigde horeca van zich laat horen. Diggels, Den Pimpelaer, Ristorante Papi en de Uitspanning maken er traditioneel op het Doormanplein een groot feest van.

Kermis

De kermis is op Koningsdag te bezoeken tussen 10 en 23 uur. De attracties staan op de parkeerterreinen aan de kant van Theater het Kruispunt en aan de zijde van het gemeentehuis. Het is de laatste dag dat de kermis open is.

Koningsdag 2023
Tag: Koningsdag