Nieuwsbericht

Raadscommissie steunt projectgroep

De opzet van het projectplan wordt toegelicht door bestuurslid Dik Buitenhuis

Het voorstel om een projectgroep plannen te laten maken voor de Oude Dorpskern, krijgt de steun van de gemeenteraad.
Dinsdagavond lieten alle partijen in de raadscommissie Ruimte weten dat het plan als een hamerstuk op de raadsagenda van 16 december geplaatst kan worden.
Het college heeft in samenspraak met de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht en de monumentencommissie een lijst met tien punten opgesteld, waarmee de projectgroep aan de slag gaat. Op de lijst staat onder meer het autovrij maken van het Doormanplein, het maken van een parkeerplan en het stimuleren van lichte horeca. Deze opzet werd toegelicht door bestuurslid Dik Buitenhuis van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Zijn vereniging neemt met twee mensen deel aan de projectgroep.
Huub van der Brule (EVB) vindt het een veelbelovende aanpak. “Er is veertig jaar gesproken over het parkeerprobleem. Het wordt nu wel eens tijd voor een krachtdadiger aanpak. En met de huidige coalitie hoeft dat geen probleem te zijn.”
Arjan Sullock Enzlin (CDA) woont in Carnisselande, maar is toch lid geworden van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. “Ik heb gemerkt dat men zeer gedreven is en veel waarde hecht aan de dorpskern en de leefbaarheid ervan.” Hij wil van wethouder Vermaat wel meer weten over de kosten van het project. En dat is een vraag die bij alle fracties leefde.
Reshma Roopram (PvdA) sprak over de Oude Dorpskern als ‘het gezicht van Barendrecht dat herkenbaar is en ook zo moet blijven’.
Wethouder Dirk Vermaat prees de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. “Ik ben blij dat we een groep bewoners hebben die zo veel kwaliteit in zich heeft. Zo’n plan, dat zien we niet zo vaak. Wellicht dat het aanstekelijk werkt voor andere inwoners.”
Volgens de wethouder wordt het tijd dat er wat gebeurt in de Oude Dorpskern. “Het kan niet zo zijn dat we zijn gegroeid tot een plaats van bijna 50.000 inwoners en dat we een oude kern hebben die we onvoldoende koesteren.”
Vermaat hoopt dat er plannen komen die leiden tot een leefbaar centrum, waar het verkeer ondergeschikt is aan de mensen en waar ruimte is voor festiviteiten en andere belangrijke bijeenkomsten.
Dik Buitenhuis stelde de projectgroep vier jaar nodig heeft. “Ik denk dat dit onvoldoende is”, denkt Vermaat. De wethouder beloofde dat de plannen van de projectgroep aan de gemeenteraad worden voorgelegd. “En dit gaat u absoluut geld kosten. Hoeveel? Dat weet ik nog niet. Dat zal steeds duidelijker worden naarmate de plannen verder worden uitgewerkt. Ik verwacht volgend jaar meer duidelijkheid”, aldus de wethouder.

Ga terug