Nieuwsbericht

Applaus voor aanpak Oude Dorpskern

Aat Klompenhouwer van de Monumentencommissie: ‘Het moet geen Anton Pieck-gebeuren worden’.

Het plan om in een projectgroep te komen met oplossingen voor de problemen van de Oude Dorpskern heeft de steun van de leden van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. De uitleg door bestuurslid Dik Buitenhuis werd beloond met applaus.

Als ook de gemeenteraad ermee instemt gaat de projectgroep vier jaar lang werken aan oplossingen voor zaken als het parkeerprobleem, het te strakke bestemmingsplan, de leegstand, de veiligheid en de komst van lichte horeca.

Buitenhuis veronderstelt dat het autovrij maken van het Doormanplein als eerste aan bod komt. Daarvoor lag enkele jaren geleden bij de gemeente al een plan klaar, maar dat is nooit uitgevoerd. “We willen een goed plein dat ook geschikt is voor evenementen. We zijn al met de horeca bezig geweest over het uitbreiden van de terrassen.”

De projectgroep gaat ook kijken naar de slechte verbinding tussen de Middenbaan en de Oude Dorpskern. Theater Het Kruispunt en de Barendrechtseweg zijn hier een barrière. “Er zou bijvoorbeeld een betere doorstroming moeten komen tijdens evenementen. Je zou ook iets kunnen doen aan de bestrating”, stelde Buitenhuis.

Aat Klompenhouwer van de Monumentencommissie is heel gelukkig met de nu voorgestelde aanpak. “Maar de Oude Dorpskern moet niet op slot. Het moet geen Anton Pieck-gebeuren worden.” De Monumentencommissie wil in ieder geval een aantal beeldbepalende panden in de buurt nog beter beschermen.

Klompenhouwer veronderstelde dat de Middenbaan en de Oude Dorpskern te verbinden zijn door een loopbrug, zoals dat in Rotterdam is gebeurd bij het Hofplein. “Dat is daar een ideale oplossing. Wellicht is het een leuk idee om erover te gaan denken.’

Op vragen uit het publiek zei wethouder Dirk Vermaat dat het voortbestaan van de flats aan de Oude Haven ‘tot 2034’ niet ter discussie staat. Van plannen van Patrimonium om de flats uit te breiden hebben hij en een aanwezige ambtenaar de afgelopen jaren niets meer vernomen.

Voorzitter Peter Jongenotter beloofde dat de vereniging alle partijen bij het werk van de projectgroep wil betrekken. “Maar er zullen momenten komen waarop er knopen doorgehakt moeten worden en waarbij de uitkomst niet naar ieders zin is.”

Ga terug