Vereniging Dorpskern: vervanging van riolering biedt kansen

Met een bijeenkomst op dinsdag 28 januari start een traject voor het opknappen van de Oude Dorpskern. Onder meer moet de riolering vervangen worden. Dat gaat gebeuren in overleg met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Namens de Vereniging Dorpskern Oud Barendrecht vertellen Peter Jongenotter (voorzitter) en Wilco Andeweg (bestuurslid) hoe zij dit voor zich zien.

Wat moet er allemaal gebeuren in de Oude Dorpskern?

Peter Jongenotter: “Om het in grote lijnen te omschrijven kun je stellen dat het gebied klimaatbestendig gemaakt moet worden, dat de (infra-)structuur in lijn gebracht moet worden met het historische karakter en dat de verkeersveiligheid voor met name voetgangers en rolstoelgebruikers sterk wordt verbeterd.”

Wilco Andeweg weet als bewoner van de Dorpsstraat dat er nodig iets moet gebeuren aan de afwatering. Zelf houdt hij droge voeten, omdat zijn pand in 1996 bewust iets hoger is gebouwd dan het oude. “De oude schilderswinkel liep regelmatig onder water liep.” Bij veel andere ondernemers en bewoners is dat nog steeds zo. “Zodra het maar even heel hard regent wordt het al snel spannend. Het is fijn dat het nu aangepakt gaat worden!”

Wat verwachten ze van het participatietraject onder leiding van onafhankelijk voorzitter Marco Stein?

Peter Jongenotter: “Natuurlijk ben ik er blij mee dat er nu echt een start wordt gemaakt met dit traject. De urgentie van het vervangen van de riolering biedt een prachtige kans om nu heel veel aandachtspunten letterlijk vanaf de basis aan te gaan pakken.
Blij dus, maar tegelijkertijd voel ik ook de druk dat het nu ook écht moet gaan gebeuren. Dat betekent dat we met alle belanghebbenden in ons gebied moeten zorgen dat onze wensen helder en duidelijk naar voren gebracht kunnen worden. En dat daarna, in de wetenschap dat niet alle uiteenlopende belangen kunnen worden gediend, men ook akkoord kan gaan met het optimale resultaat dat zoveel mogelijk de individuele wensen benadert.”

Wilco Andeweg reageert nog afwachtend. “Dat vertrouwen moet verdiend worden wat mij betreft. Dus het is nog vroeg om hier volmondig ja op te kunnen zeggen. Het siert de gemeente dat ze de Vereniging vroeg in het proces heeft gevraagd om mee te denken over de vorm van participatie. De één op één gesprekken die geboden worden voor bewoners en ondernemers gaat daar zeker aan bijdragen.
Ik hoop dat de participatie onder andere zorgt voor een goede planning voor al de werkzaamheden. Werkzaamheden aan het einde van het jaar zijn natuurlijk funest voor de ondernemers.”

Wilco Andeweg hoopt dat er een vruchtbare samenwerking ontstaat. “Laten we het nu met z’n allen gelijk goed aanpakken, zodat we er voorlopig van af zijn. Dat betekent wel dat er aan de voorkant afspraken over gelijktijdige werkzaamheden en dergelijk gemaakt moeten worden. Ook hoop ik dat er aan de voorkant goed gekeken wordt na de situatie nu, zodat we bij eventuele schade aan panden door de werkzaamheden of door optrekkend vocht geen ‘welles – nietes spel’ gaan krijgen. Laten we zeggen dat de situatie van afgelopen jaar geen schoolvoorbeeld is van hoe je het samen zou moeten oplossen. Daar heeft de buurtbewoner uiteindelijk zelfstandig het waterprobleem onder zijn vloer opgelost.”

Welke rol wil de vereniging de komende tijd spelen?

Peter Jongenotter: “Die rol is niet zoveel anders dan wat we al bijna 30 jaar doen. We houden contact met de belanghebbenden in ons gebied, we werken beleid uit dat we regelmatig met onze leden toetsen en we volgen de ontwikkelingen aandachtig, kritisch maar constructief.”

Bijeenkomst op 28 januari

De bewoners, ondernemers en andere betrokkenen zijn door de gemeente per brief uitgenodigd voor een bijeenkomst op dinsdag 28 januari in zaal De Ontmoeting aan de Dorpsstraat, naast de Dorpskerk. Van 19 tot 21 uur wordt hier uitleg gegeven. Aanmelden voor de avond kan via oudedorp@barendrecht.nl of via het formulier:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7_hsyei8fLkvLUKEuj_v4nc35HOK0g8r17EvqxDyksW3gYQ/viewform?usp=header